Wat betekent het voor een patient als een geschikte stamceldonor zich bedenkt en geen stamcellen wilt afstaan? Dat je weet dat er een donor is en toch te horen krijgt:”Nee, ik doe het niet”.

Dit overkwam Margaux, 8 jaar. Het meisje vocht al bijna twee jaar tegen een vorm van leukemie, ‘refractaire cytopenie’, een ziekte die zorgt voor beenmergfalen, waardoor Margaux geen afweersysteem meer had. Eind 2014 kwam zij met een reportage in het nieuws. Woede, boosheid, onbegrip, verdriet en machteloosheid zijn een aantal gevoelens die de familie uitspreekt. Er werd uiteindelijk een andere donor gevonden van wie zij de stamcellen ook kreeg. Maar helaas mocht het niet meer baten. Inmiddels is het meisje overleden aan de gevolgen van haar ziekte.

Bekijk hier de reportage van december 2014.

Mensen melden zich vaak als stamceldonor aan naar aanleiding van een bekende die ziek is. Het komt wel eens voor dat men zich jaren later opeens bedenkt en afhaakt. Voor de patient extra pijnlijk omdat het vaak een laatste redmiddel is. De stamceldonorbank benadrukt daarom ook altijd het belang van aanmelding als stamceldonor. Je doet het juist om iemand anders een kans op leven te geven.

Bron: http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20150319_01588397