Ellen BliekOp 21 augustus 1984 ben ik geboren in het ziekenhuis in Heerlen. Als jong meisje zong ik al de hele dag door. Toen ik een jaar of 7 was kwam ik terecht bij een kinderkoor en hiermee zong ik regelmatig in de kerk. Het was ook in die tijd dat ik blokfluitles had. Er werd toen namelijk verteld dat je eerst je blokfluit diploma moest behalen voordat je les kon nemen op de muziekschool. Na die twee jaar blokfluitles behaalde ik dan eindelijk mijn diploma (om eerlijk te zeggen… met pijn en moeite, mijn talent lag niet bepaald op dat vlak…), maar had echter geen idee wat hier nu verder mee te doen. Een aantal jaar later, ik was inmiddels 12, kwamen mijn ouders op het idee zangles te nemen. En zo kwam ik dus alsnog terecht op de muziekschool in Heerlen, waar ik pop/jazz zangles kreeg van Jacqueline Fijnaut. Zo nu en dan had ik eens een optreden als solist bij een koor, bij de plaatselijke harmonie of als achtergrond zangeres bij popbands.

Het idee om hiermee verder te gaan, zelf zangeres en zanglerares te worden, nam steeds vastere vormen aan. Tijdens mijn HAVO studie aan het Grotius College te Heerlen volgde ik daarom ook de VK (voorbereidende klas) aan de muziekschool om mij voor te bereiden op de toelating tot het conservatorium.

In juni 2001 slaagde ik voor mijn HAVO examen en in september begon ik na een succesvol toelatingsexamen mijn studie Zang Jazz aan het conservatorium te Maastricht. Een hele spannende tijd, waarin zich een nieuwe wereld voor mij opende. Ik trad op met mijn eerste (pop) band en leerde veel over zingen, muziektheorie en natuurlijk jazz. Deze muziekstijl was eigenlijk nog vrij nieuw voor mij, maar het duurde niet lang tot ik mijzelf er helemaal in kon vinden. Het is zo bijzonder om jezelf en je emoties uit te kunnen drukken via deze muziek. Je hebt veel vrijheid, je kunt je eigen interpretatie van een stuk geven, communiceren met je medemuzikanten en improviseren. Dit maakt het zingen van jazz tot iets heel waardevols voor mij!

Op het conservatorium had ik les van Janice Lakers, Norbert Gottschalk, Fay Claassen en Susanne Schneider. Ik had ook de kans om aan een aantal geweldige projecten deel te nemen met onder andere de conservatorium Maastricht big band olv Adri van Velsen (North Sea Jazz 2004 en Rouen Frankrijk 2005) en het vrije improvisatieproject ‘Fatal Footsteps’ (Rouen, Frankrijk 2006).

Naar aanleiding van mijn aankomend eindexamen startte ik in 2004 de Ellen Bliek band met de hulp van mijn fantastische bandleden. Met deze band, en in duo met pianist Lodewijk van der Pol, mocht ik een aantal stukken opnemen voor de cd ‘Twee Diep – jong talent 2005′ , een samenwerking tussen conservatorium Maastricht, TEFAF en provincie Limburg. Ook speelden we op het hoofdpodium van Jazz Maastricht 2005 en op de eerste editie van AldJazz te Bilzen (België).

In juni 2005 studeerde ik met een 8,5 af als ‘bachelor of music’ en ‘bachelor of music in education’. Ook werd ik toegelaten tot de voortgezette opleiding, de master-studie. Omdat ik de lessen van Susanne Schneider zo interessant en prettig vond en het idee had nog veel van haar te kunnen leren besloot ik ook mijn master bij haar te doen. In juni 2007 ben ik afgestudeerd voor mijn master-studie met een 9.

Sinds oktober 2005 ben ik werkzaam als zangdocent pop/jazz bij muziekschool Heerlen. Ontzettend leuk om les te geven in de school waar ik zelf ooit begon met zangles.

Op het moment ben ik bezig met het uitbrengen van de nieuwe demo van mijn band. Je kunt hopelijk snel wat fragmenten beluisteren op mijn website.