Stamcellen zijn van levensbelang! Een stamceltransplantatie is nodig wanneer het eigen beenmerg niet meer goed functioneert. Dat kan een rechtstreeks gevolg zijn van ziekten zoals leukemie. Om de patiënt een goede kans op overleven te geven wordt het zieke beenmerg vervangen door gezonde stamcellen.

Waarom Stamceldonor worden?

Bloedstamcellen kunnen levens redden. Maar alleen als die stamcellen afkomstig zijn van een donor die voldoende met de patiënt matchen, om afstoting te voorkomen. Slechts 30% van de patiënten vindt een match binnen de familie. De overige 70% van de patiënten is afhankelijk van een vrijwillige, onverwante donor.  Hoewel er wereldwijd gegevens van miljoenen stamceldonoren beschikbaar zijn, is het nog altijd niet mogelijk om voor elke patiënt op tijd een passende donor te vinden. Met name voor mensen voor mensen van Niet-Westerse afkomst blijkt de zoektocht naar een stamceldonor als zoeken naar een speld in een hooiberg! Dat terwijl steeds vaker bloedstamcellen voor transplantatie nodig zijn. Om meer zieke mensen een kans te geven, is het dus van belang dat mensen van diverse etnische achtergronden zich inschrijven als stamceldonor.

Kan iedereen zich aanmelden?

Gezonde mensen tussen de 18 en 50 jaar kunnen zich aanmelden bij de Stamceldonorbank. Na aanmelding volgen een paar medische vragen die bepalen of je gezond genoeg bent voor inschrijving. Mocht je ooit opgeroepen worden als mogelijke match, dan vindt voor donatie een uitgebreide medische keuring plaats. Specialisten van de stamceldonorbank zullen jou gedurende het traject van stamceldonatie voldoende begeleiden.

Hoe kun je je aanmelden?

Set wattenstaafjes voor afname wangslijmvliesInschrijven kan via de website van de Stichting Matchis. Na beoordeling van de ingevulde vragenlijst ontvang je een set wattenstaafjes. Hiermee kun je op een makkelijke manier wangslijmvlies afnemen, waarna de specifieke DNA eigenschappen van de bloedcellen worden bepaald. Deze gegevens worden opgeslagen bij de donorbank. Uiteindelijk komen alle HLA weefseltyperingen in de wereldwijde database terecht.

Twijfel je nog? Lees dan eens de donorervaringen van mensen die je reeds voorgegaan zijn en laat je overtuigen van het belang!

Of bekijk onderstaand filmpje om een indruk te krijgen van het belang van stamceldonatie!

Want, een leven redden terwijl je leeft… wie wilt dat nou niet??